Entertainment

“Murah Dan Senang Dapat..” – Harga RM10 Sebiji, Ramai Orang Kampung Ketagih Pil Kuda


Lapor Kosmo Online, punca semakin ramai penduduk di beberapa buah kampung di negeri Kelantan seperti Kampung Batu Machang dan enam buah kampung lagi di Jerek terlibat dalam penagihan dadah adalah kerana bekalan pil kuda yang mudah didapati dan juga murah.

Menurut seorang penduduk kampung yang enggan identitinya dikenali berkata, masalah ketagihan dadah dalam kalangan penduduk kampung sebenarnya sudah lama wujud dan seolah-olah menjadi barah dalam masyarakat.

Malah, ujarnya, boleh dikatakan setiap kampung ada saja ahli keluarga mereka yang terjebak dengan gejala penyalahgunaan dadah terutamanya pil kuda.

Katanya, penduduk terutamanya golongan belia pasti ada yang terlibat dalam gejala tidak senonoh itu dan kerap keluar masuk pusat pemulihan namun tidak berubah.

Sejujurnya kami sebagai penduduk kampung berasa takut masalah sosial timbul seperti kejadian kecurian, pembunuhan kerana fikiran mereka yang ketagihan tidak waras.

Seorang suri rumah yang juga enggan dikenali memberitahu bahawa terdapat ibu bapa yang tahu anak mereka menagih dadah tetapi tidak dapat berbuat apa-apa, seperti sudah lali.

Kata suri rumah itu lagi, mereka hanya mampu menjaga keselamatan nyawa sendiri dan berdoa tidak berlaku kejadian buruk terhadap diri mereka.

Terdahulu, media tempatan melaporkan sebuah kes tragis di mana seorang anak telah tergamak memenggal kepala ibunya kerana dipengaruhi dengan gejala penyalahgunaan dadah.

Kata orang kampun, jenayah pembunuhan tersebut merupakan yang paling tragis berlaku di Kampung Batu Machang, Jerek sejak kampung tradisional itu wujud lebih 50 tahun lalu.


1 hari lalu

Hantar Emoji Hati Merah Dikira Gangguan Seksual Dan Boleh Dipenjara?

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published.